Гръцкият премиер обяви номинацията си за президент на страната - един

...
Гръцкият премиер обяви номинацията си за президент на страната - един
Коментари Харесай

Жена може да стане президент на Гърция за пръв път в историята

Гръцкият министър председател разгласи номинацията си за президент на страната - един от топ съдиите Катерина Сакеларопулу, съобщи Анадолската организация.

В телевизионно послание по държавния канал ERT Кириакос Мицотакис съобщи, че идващият президент трябва да се бори за единството на нацията, както и да има възприятие за дълг, познания, авторитет и интернационален опит.

Въпреки обстоятелството, че президентът на Гърция има значително церемониални функционалности, изборът би трябвало да отразява обновяването на Гърция и да бъде прозорец, отворен към бъдещето, сподели Мицотакис.

Той акцентира, че депутатите на ръководещата партия напълно утвърждават кандидатурата на Сакеларопулу, която е първата жена, която извършва функционалностите на началник на Държавния съвет.

Ако кандидатурата бъде утвърдена от гръцкия парламент, тя ще размени настоящия президент Прокопис Павлопулос, чийто мандат изтича през март. Тя ще бъде и първата жена президент в историята на Гърция.

За да бъде утвърдена, тя се нуждае от минимум 180 гласа от 300-местния парламент. Управляващата партия Нова народна власт има 158 депутати и с цел да избере президент, тя се нуждае от поддръжката на други партии.

Изборът за най-високата служба в страната е почитание както правораздаването, по този начин и актуалната гръцка жена, съобщи Сакеларопулу, като благодари на Мицотакис за избора.

" Приемам предлагането и в случай че бъде определена, ще посветя всичките си старания да извършвам това високо обвързване, както е несъмнено в конституцията ", сподели тя.

Сакеларопулу е родена в Солун и е била ръководител на Асоциацията на държавните съдии през 1993-1995 година и през 2000-2001 година, общоприет секретар през 1985-1986 година и вицепрезидент през 2006-2008 година.

Тя също по този начин е била член на Централната комисия за правене на законопроектни законопроекти през 1993-1995 година. Сакеларопулу е била ръководител на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи през 2013-2015 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР